Doorgaan naar hoofdcontent

Teamwork: Wie zijn jouw helpers?



Teamwork makes the dream work. Star Wars, Harry Potter of the wizard of OZ In deze films zien we dat de helden een hoop vrienden meenemen om hun onderneming te doen slagen. Het is dus goed om een goede compagnie rond jou te hebben wanneer je voor een uitdaging staat. Het is daarbij belangrijk dat jij weet wie je nodig hebt en wie niet.


Wie laat je achter?

Wanneer je een nieuw doel voor ogen hebt om te ondernemen, heb je goede mensen rondom je nodig. Niet iedereen die je kent, heb je nodig en dat is goed. Het gaat dus niet alleen over wie je meeneemt maar ook over wie je achterlaat. 


Volgende reflectievragen kunnen je hierbij helpen.


  • Wie in jouw omgeving wil niet dat je verandert?

  • Wie zorgt er voor twijfels?

  • Wie neemt er meer dan te geven?

  • Wie staat er voornamelijk stil bij je blunders dan je aan te moedigen om naar je potentieel te groeien?

  • Wie voedt je angst en twijfels?


Wie neem je mee?

Wie neem je dan wel mee naar je uitdaging? We hebben 5  types voor jou.Wedden dat je bij elk type een voorbeeld uit je omgeving vind? In welke fase je in je project zit, heb je een andere soort helper nodig. Elk van deze types nemen een bepaalde rol op en je hebt ze allemaal wel eens in een bepaalde fase nodig.

Hieronder worden de verschillende types van naderbij bekeken.

                      

De strijder

De strijder gaat helemaal met jou de strijd aan! Hij staat naast jou en wijkt niet van jouw zijde. Hij helpt jou de frustraties, angst, verdriet benoemen en verwoorden. Hij staat krachtig naast jou.


De genezer/geliefde

Hij brengt de vriendelijkheid binnen het project. Hij moedigt aan en fungeren als een veilige haven. Hij staat onvoorwaardelijk voor jou in. 


De leraar/tovenaar

Hij brengt inzichten mee waarvan je je niet bewust bent. Hij toont blinde vlekken. Ze zeggen wat je vergeten bent. Hij helpt jou om je nieuwsgierigheid te stimuleren. Hij stimuleert je om levenslang te leren. 


De visionair/heerser

Hij stimuleert jouw ambitie. Hij duwt je vooruit en verwachten grootste dingen van je. Hijheeft een voorbeeldfunctie op vlak van moed en visie. Hij helpt jou moed, ambitie, strategie en visie te verwoorden.


De nar

Hij daagt je uit. Hij haalt grappen met je uit. Hij duwt je uit je comfortzone. Hij zorgt voor het licht wanneer het even moeilijk wordt.




Wil je meer info? Mail dan naar annvredus@gmail.com


Reacties

Populaire posts van deze blog

8 Tips voor beginnende zorgprofessionals binnen onderwijs.

Misschien ben jij wel één van die startende leerlingbegeleiders, zorgleerkrachten, zorgcoördinatoren of leerondersteuners. Welkom bij de groep! Je gaat een topjob tegemoet. Je gaat sowieso een boeiend schooljaar in! Deze blog wil een aantal inzichten geven om te voorkomen dat je in enkele klassieke valkuilen loopt.  1. Iedereen heeft zijn opdracht in zijn eigen fase. Het zorgcontinuüm is een opeenvolging van fasen in de organisatie van de onderwijsomgeving op vlak van zorg. Dit verloopt steeds met respect voor de autonomie en de eigenheid van de scholen. Het zorgcontinuüm wordt beschreven in vier fasen: brede basiszorg, verhoogde zorg, uitbreiding van zorg en individueel aangepast curriculum. De fasen kan je niet altijd strikt scheiden. Bij het voorzien van verhoogde zorg voor een leerling, wordt de brede basiszorg immers verdergezet. De zorg voor een leerling wordt ook niet stopgezet bij de start van een andere fase.  Omgekeerd kan een aanpak die wordt uitgewerkt voor een ...

De kracht van positief contact met ouders: Waarom en hoe je het beste uit oudercommunicatie haalt

  Als leerkracht weet je dat de betrokkenheid van ouders een grote invloed kan hebben op het succes van hun kinderen op school. Een goede communicatie met ouders is daarom essentieel. Maar hoe zorg je ervoor dat het contact positief blijft en hoe bereik je zelfs de moeilijkst te bereiken ouders? In deze blog bespreken we de voordelen van een goede ouder-leerkracht relatie, hoe je dit contact kunt onderhouden, en praktische tips voor het omgaan met uitdagingen. Foto door Emma Bauso: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/familie-van-vier-die-in-de-straat-lopen-2253879/ De voordelen van goed ouder contact Een sterke, positieve relatie met ouders kan een wereld van verschil maken in de schoolervaring van een kind. Hier zijn enkele voordelen: Versterkte ondersteuning voor het kind : Wanneer ouders en leerkrachten samenwerken, voelt het kind zich gesteund en begrepen. Dit creëert een omgeving waarin het kind zich optimaal kan ontwikkelen. Betere inzichten : Regelmatig contact met ouders bied...

Leer je leerlingen omgaan met conflicten in 3 stappen.

  Voelt u zich uitgeput van het helpen van uw leerlingen met hun conflicten? Als je constant denkt: "waarom kan niet iedereen gewoon met elkaar opschieten?!" Je bent niet alleen. Conflict is een normaal onderdeel van het leven. We zijn allemaal uniek en hebben onze eigen voorkeuren, verlangens en prioriteiten. Bovendien maken we soms fouten. Dit kan leiden tot meningsverschillen, ruzies en zelfs ruzies. Gelukkig kunnen we onze leerlingen leren om te gaan met conflicten. Het is een vaardigheid die in de loop van de tijd kan worden opgebouwd door oefening en instructie. Als je het beu bent om scheidsrechter te spelen, dan is het tijd om je leerlingen deze 3 stappen voor het oplossen van conflicten te leren. De 3 stappen zullen hen in staat stellen om zelf problemen op te lossen en hen te helpen hun vaardigheden en vertrouwen op te bouwen. De stappen zijn: Kalmeer, communiceer duidelijk en kies een oplossing. Hieronder vindt u meer over elke stap, evenals ideeën voor activiteite...