Wout (8) heeft een zware dag. Hij had zich verslapen en kwam te laat op school. Zijn beste vriend is ziek vandaag. Tijdens de pauze viel hij en schramde zijn knie en andere kinderen lachten hem uit omdat hij een beetje huilde. Nu is het tijd om te lezen, zijn meest uitdagende onderwerp. Na de derde keer dat hij een fout maakt en zacht wordt gecorrigeerd door zijn leraar, meester Jens, heeft hij er gewoon genoeg van. Hij gooit het boek op de grond en roept dat iedereen hem haat en hij haat hen ook. Meester Jens vraagt de rest van de leesgroep om in stilte te lezen, en leidt Wouter dan stilletjes naar de rusthoek in de klas. Wout heeft duidelijk al zijn zegeltjes gespaard om nu tot ontploffing te komen.
Rusthoeken zijn tegenwoordig een populair hulpmiddel in klaslokalen en met goede reden. Leerkrachten erkennen dat kinderen, net als volwassenen, de hele dag door veel gevoelens en emoties moeten verwerken. Soms is het allemaal teveel en komt het tot een ontploffing. Een rustige hoek, ook wel bekend als een time-outhoek, geeft kinderen een plek om te ontspannen en zich opnieuw te concentreren, zodat ze weer kunnen deelnemen aan het leren. Hou er rekening mee dat dit wel even kan duren na een ontploffing tot de adrenaline weer gezakt is. Dit proces kan tot 90 minuten duren.
Hier leest u hoe u er een in uw klas kunt bouwen en effectief kunt gebruiken.
1. Creëer een veilige en gezellige ruimte
De beste rustige hoekjes voelen een beetje afgescheiden van de rest van het klaslokaal. Als je ruimte hebt, zet de jouwe dan op met één of andere fysieke barrière. Lage boekenplanken werken goed omdat leraren er gemakkelijk overheen kunnen kijken, maar kinderen hebben nog steeds het gevoel dat ze afstand hebben van alle anderen.
Maak van je rustige hoek een ruimte die veilig en gezellig aanvoelt. Het soort plek waar een kind gewoon een paar minuten kan ontspannen. Sierkussens, vloerkussens en een knuffeldier of twee kunnen precies de vredige sfeer creëren waarnaar u op zoek bent.
Als je niet veel ruimte hebt in je klas, denk dan creatief na. Geef kinderen de illusie van gescheiden te zijn van de rest van de klasgroep, waarbij ze zich letterlijk kunnen afschermen van de rest. Denk aan een gordijn, een kamerscherm... Laat ze op de grond onder een bureau of tafel zitten en zorg voor een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking zodat ze de omgeving kunnen blokkeren. Het gaat erom een ruimte te vinden waar kinderen zich een paar minuten kunnen afzonderen van de rest van de wereld en zich kunnen concentreren op het verwerken van hun gevoelens. Denk aan die leerlingen die je afduwen als leerkracht maar tegelijk je nabijheid vragen. Zorg dan voor een object dat deze rust kan brengen. Een knuffel van thuis, een speciale pen of jeton van de juf/meester.
2. Zorg voor gevoelsgidsen.
Kinderen naar een veilige plek sturen is een goed begin, maar ze hebben hulp nodig om te kalmeren en zich te heroriënteren zodra ze daar zijn. Als je de ruimte aan de muur hebt, hang dan posters en borden op om ze te begeleiden. De cooldownkit van Wwelfixen*heeft geweldige bronnen om leerlingen te helpen identificeren hoe ze zich voelen en manieren te vinden om hun kalmte te herwinnen.
3. Leesmateriaal over emoties.
Er zijn zoveel geweldige boeken gericht op het helpen van kinderen leren omgaan met emoties. Voeg er een paar toe aan je klasbibliotheek om te gebruiken voor voorlezen en bewaar ze in je rustige hoek zodat kinderen ernaar kunnen kijken wanneer ze ze het meest nodig hebben. Hier zijn een paar van mijn favorieten.
De kleur van emotie van Anna Llenas
Samenvatting: Heb je een rommeltje gemaakt van je emoties? Je moet ze netjes ordenen: elk een eigen kleur en elk een eigen plekje. Dit boek helpt je daarbij. Een spectaculair pop-upboek vol kleuren, vol emoties en vol verrassingen. Simpelweg voor iedereen met emoties.
Het kleurenmonster van Anna Llenas
Samenvatting: Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.
Draakje vurig van Josina Intrabartolo
Samenvatting Het enthousiaste Draakje Vurig heeft een superidee. Hij weet precies wat hij wil: varen naar het eiland in het meer! Als het plannetje na al zijn inspanningen toch dreigt te mislukken, wordt meteen duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet… Een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.
De Moedhoed van Lida Dijkstra :
Samenvatting: Een prentenboek over bang zijn en je angst overwinnen.
Mees is vaak een beetje bang. Bang voor de blaffende hond in zijn straat, bang voor de gekleurde strepen die in het donker door zijn raam naar binnen schijnen (een vliegende schotel met marsmannetjes?) en bang voor de geluiden onder zijn bed (een krokodil?). Gelukkig weet opa precies wat Mees nodig heeft: een MOEDHOED! De Moedhoed is een herkenbaar verhaal voor alle kinderen die soms een beetje bang zijn. Kun jij ook wel eens een MOEDHOED gebruiken? Achter in het boek vind je een schema om je eigen MOEDHOED te vouwen.
Het boze boek van Cédric Ramadier:
Samenvatting: Door een combinatie van verschillende methodes (even alleen gaan zitten, even wachten, uitleggen waarom je boos bent,...) gaat de boosheid van het boek over. IJzersterk concept in al zijn eenvoud, helderheid en genuanceerde oplossing. Vanaf 2 jaar. Help jij dit boek om weer rustig te worden? Dit is het boze boek. Het is zo boos, dat het helemaal rood ziet! Wat nu? Gelukkig heeft het roze muisje een paar ideetjes om het boek te kalmeren. Help jij mee? Langzaamaan wordt het boek weer rustig. Oef, goed gedaan!
4. Vul je cooldown kit aan met fidgets
Bewaar in je gezellige ruimte een cooldownbox met materialen. Een paar ruisonderdrukkende hoofdtelefoons helpen overprikkelde kinderen om een beetje stil te worden, terwijl fidgetspeelgoed een ideale manier is om wat nerveuze energie kwijt te raken. Kleine puzzels of eenvoudig bouwspeelgoed geven kinderen iets concreets om zich op te concentreren terwijl ze emoties verwerken, en creatieve mogelijkheden zoals kleurboeken of knutselen kunnen ook rustgevend zijn.
Kalmerende potten zijn ook een populair hulpmiddel. Kinderen zullen betoverd zijn als ze deze potten schudden en kijken hoe de kleuren zich vermengen en dan weer op magische wijze uit elkaar gaan. Voeg een beetje glitter toe voor een nog betere show! Lees hier hoe je de potjes maakt.
5. Gebruik van digitale tools
Mindfulness- en meditatie-apps zijn ook erg handig. Eén van onze favorieten is ‘Do Nothing For Two Minutes’. Start de app en besteed twee minuten aan niets anders dan luisteren naar de golven terwijl je naar de oceaan staart. Als u de cursor verplaatst, begint de tijd opnieuw. Vind hier meer websites om de rust terug te vinden:
6. Leer de rusthoek gebruiken
Het is echt belangrijk dat een kalme hoek een handig hulpmiddel is voor kinderen in plaats van iets dat ze als een straf of speeltijd beschouwen. Dat betekent dat je wat tijd moet besteden aan het introduceren van de ruimte en het helpen van leerlingen om te begrijpen hoe ze het voor zichzelf kunnen laten werken. Besteed dus eerst wat tijd aan gevoelens en hoe gaan we hier mee om in de klas alvorens de hoek te openen. Maak de afspraken duidelijk en visueel.
Stel regels in voor de hoek. Moeten leerlingen je vragen voordat ze erheen gaan, of kunnen ze er gewoon een paar minuten de tijd voor nemen? Tenzij je veel ruimte hebt, beperk de hoek dan tot één leerling tegelijk, zodat het geen plek wordt om te chatten of te spelen. Een tijdslimiet is ook een goed idee; laat een leerling de timer instellen op 15 minuten wanneer ze voor het eerst de hoek binnenkomen. Na 15 minuten zouden ze zich kalm genoeg moeten voelen om terug naar de les te gaan. Zo niet, dan kunnen ze je om verlenging vragen.
Reacties
Een reactie posten