Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe een cooldown hoekje creëren en gebruiken op school?





Wout (8) heeft een zware dag. Hij had zich verslapen en kwam te laat op school. Zijn beste vriend is ziek vandaag. Tijdens de pauze viel hij en schramde zijn knie en andere kinderen lachten hem uit omdat hij een beetje huilde. Nu is het tijd om te lezen, zijn meest uitdagende onderwerp. Na de derde keer dat hij een fout maakt en zacht wordt gecorrigeerd door zijn leraar, meester Jens, heeft hij er gewoon genoeg van. Hij gooit het boek op de grond en roept dat iedereen hem haat en hij haat hen ook. Meester Jens vraagt ​​de rest van de leesgroep om in stilte te lezen, en leidt Wouter dan stilletjes naar de rusthoek in de klas. Wout heeft duidelijk al zijn zegeltjes gespaard om nu tot ontploffing te komen.


Rusthoeken zijn tegenwoordig een populair hulpmiddel in klaslokalen en met goede reden. Leerkrachten erkennen dat kinderen, net als volwassenen, de hele dag door veel gevoelens en emoties moeten verwerken. Soms is het allemaal teveel en komt het tot een ontploffing. Een rustige hoek, ook wel bekend als een time-outhoek, geeft kinderen een plek om te ontspannen en zich opnieuw te concentreren, zodat ze weer kunnen deelnemen aan het leren. Hou er rekening mee dat dit wel even kan duren na een ontploffing tot de adrenaline weer gezakt is. Dit proces kan tot 90 minuten duren.

Hier leest u hoe u er een in uw klas kunt bouwen en effectief kunt gebruiken.


1. Creëer een veilige en gezellige ruimte

De beste rustige hoekjes voelen een beetje afgescheiden van de rest van het klaslokaal. Als je ruimte hebt, zet de jouwe dan op met één of andere fysieke barrière. Lage boekenplanken werken goed omdat leraren er gemakkelijk overheen kunnen kijken, maar kinderen hebben nog steeds het gevoel dat ze afstand hebben van alle anderen.

Maak van je rustige hoek een ruimte die veilig en gezellig aanvoelt. Het soort plek waar een kind gewoon een paar minuten kan ontspannen. Sierkussens, vloerkussens en een knuffeldier of twee kunnen precies de vredige sfeer creëren waarnaar u op zoek bent.


Als je niet veel ruimte hebt in je klas, denk dan creatief na. Geef kinderen de illusie van gescheiden te zijn van de rest van de klasgroep, waarbij ze zich letterlijk kunnen afschermen van de rest. Denk aan een gordijn, een kamerscherm... Laat ze op de grond onder een bureau of tafel zitten en zorg voor een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking zodat ze de omgeving kunnen blokkeren. Het gaat erom een ​​ruimte te vinden waar kinderen zich een paar minuten kunnen afzonderen van de rest van de wereld en zich kunnen concentreren op het verwerken van hun gevoelens. Denk aan die leerlingen die je afduwen als leerkracht maar tegelijk je nabijheid vragen. Zorg dan voor een object dat deze rust kan brengen. Een knuffel van thuis, een speciale pen of jeton van de juf/meester.


2. Zorg voor gevoelsgidsen.

Kinderen naar een veilige plek sturen is een goed begin, maar ze hebben hulp nodig om te kalmeren en zich te heroriënteren zodra ze daar zijn. Als je de ruimte aan de muur hebt, hang dan posters en borden op om ze te begeleiden. De cooldownkit van Wwelfixen*heeft geweldige bronnen om leerlingen te helpen identificeren hoe ze zich voelen en manieren te vinden om hun kalmte te herwinnen.


3. Leesmateriaal over emoties.


Er zijn zoveel geweldige boeken gericht op het helpen van kinderen leren omgaan met emoties. Voeg er een paar toe aan je klasbibliotheek om te gebruiken voor voorlezen en bewaar ze in je rustige hoek zodat kinderen ernaar kunnen kijken wanneer ze ze het meest nodig hebben. Hier zijn een paar van mijn favorieten.


  1. De kleur van emotie van Anna Llenas

Samenvatting: Heb je een rommeltje gemaakt van je emoties? Je moet ze netjes ordenen: elk een eigen kleur en elk een eigen plekje. Dit boek helpt je daarbij. Een spectaculair pop-upboek vol kleuren, vol emoties en vol verrassingen. Simpelweg voor iedereen met emoties.

  1. Het kleurenmonster van Anna Llenas

Samenvatting: Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.

  1. Draakje vurig van Josina Intrabartolo

Samenvatting Het enthousiaste Draakje Vurig heeft een superidee. Hij weet precies wat hij wil: varen naar het eiland in het meer! Als het plannetje na al zijn inspanningen toch dreigt te mislukken, wordt meteen duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet… Een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.

  1. De Moedhoed van Lida Dijkstra

Samenvatting: Een prentenboek over bang zijn en je angst overwinnen.

Mees is vaak een beetje bang. Bang voor de blaffende hond in zijn straat, bang voor de gekleurde strepen die in het donker door zijn raam naar binnen schijnen (een vliegende schotel met marsmannetjes?) en bang voor de geluiden onder zijn bed (een krokodil?). Gelukkig weet opa precies wat Mees nodig heeft: een MOEDHOED! De Moedhoed is een herkenbaar verhaal voor alle kinderen die soms een beetje bang zijn. Kun jij ook wel eens een MOEDHOED gebruiken? Achter in het boek vind je een schema om je eigen MOEDHOED te vouwen.

  1. Het boze boek van Cédric Ramadier:

Samenvatting:  Door een combinatie van verschillende methodes (even alleen gaan zitten, even wachten, uitleggen waarom je boos bent,...) gaat de boosheid van het boek over. IJzersterk concept in al zijn eenvoud, helderheid en genuanceerde oplossing. Vanaf 2 jaar. Help jij dit boek om weer rustig te worden? Dit is het boze boek. Het is zo boos, dat het helemaal rood ziet! Wat nu? Gelukkig heeft het roze muisje een paar ideetjes om het boek te kalmeren. Help jij mee? Langzaamaan wordt het boek weer rustig. Oef, goed gedaan!



4. Vul je cooldown kit aan met fidgets


Bewaar in je gezellige ruimte een cooldownbox met materialen. Een paar ruisonderdrukkende hoofdtelefoons helpen overprikkelde kinderen om een beetje stil te worden, terwijl fidgetspeelgoed een ideale manier is om wat nerveuze energie kwijt te raken. Kleine puzzels of eenvoudig bouwspeelgoed geven kinderen iets concreets om zich op te concentreren terwijl ze emoties verwerken, en creatieve mogelijkheden zoals kleurboeken of knutselen kunnen ook rustgevend zijn. 

Kalmerende potten zijn ook een populair hulpmiddel. Kinderen zullen betoverd zijn als ze deze potten schudden en kijken hoe de kleuren zich vermengen en dan weer op magische wijze uit elkaar gaan. Voeg een beetje glitter toe voor een nog betere show! Lees hier hoe je de potjes maakt.


5. Gebruik van digitale tools

Mindfulness- en meditatie-apps zijn ook erg handig. Eén van onze favorieten is ‘Do Nothing For Two Minutes’. Start de app en besteed twee minuten aan niets anders dan luisteren naar de golven terwijl je naar de oceaan staart. Als u de cursor verplaatst, begint de tijd opnieuw. Vind hier meer websites om de rust terug te vinden:


6. Leer de rusthoek gebruiken

Het is echt belangrijk dat een kalme hoek een handig hulpmiddel is voor kinderen in plaats van iets dat ze als een straf of speeltijd beschouwen. Dat betekent dat je wat tijd moet besteden aan het introduceren van de ruimte en het helpen van leerlingen om te begrijpen hoe ze het voor zichzelf kunnen laten werken. Besteed dus eerst wat tijd aan gevoelens en hoe gaan we hier mee om in de klas alvorens de hoek te openen. Maak de afspraken duidelijk en visueel.

Stel regels in voor de hoek. Moeten leerlingen je vragen voordat ze erheen gaan, of kunnen ze er gewoon een paar minuten de tijd voor nemen? Tenzij je veel ruimte hebt, beperk de hoek dan tot één leerling tegelijk, zodat het geen plek wordt om te chatten of te spelen. Een tijdslimiet is ook een goed idee; laat een leerling de timer instellen op 15 minuten wanneer ze voor het eerst de hoek binnenkomen. Na 15 minuten zouden ze zich kalm genoeg moeten voelen om terug naar de les te gaan. Zo niet, dan kunnen ze je om verlenging vragen.



* spoedig gratis verkrijgbaar online

Reacties

Populaire posts van deze blog

8 Tips voor beginnende zorgprofessionals binnen onderwijs.

Misschien ben jij wel één van die startende leerlingbegeleiders, zorgleerkrachten, zorgcoördinatoren of leerondersteuners. Welkom bij de groep! Je gaat een topjob tegemoet. Je gaat sowieso een boeiend schooljaar in! Deze blog wil een aantal inzichten geven om te voorkomen dat je in enkele klassieke valkuilen loopt.  1. Iedereen heeft zijn opdracht in zijn eigen fase. Het zorgcontinuüm is een opeenvolging van fasen in de organisatie van de onderwijsomgeving op vlak van zorg. Dit verloopt steeds met respect voor de autonomie en de eigenheid van de scholen. Het zorgcontinuüm wordt beschreven in vier fasen: brede basiszorg, verhoogde zorg, uitbreiding van zorg en individueel aangepast curriculum. De fasen kan je niet altijd strikt scheiden. Bij het voorzien van verhoogde zorg voor een leerling, wordt de brede basiszorg immers verdergezet. De zorg voor een leerling wordt ook niet stopgezet bij de start van een andere fase.  Omgekeerd kan een aanpak die wordt uitgewerkt voor een specifiek

Leer je leerlingen omgaan met conflicten in 3 stappen.

  Voelt u zich uitgeput van het helpen van uw leerlingen met hun conflicten? Als je constant denkt: "waarom kan niet iedereen gewoon met elkaar opschieten?!" Je bent niet alleen. Conflict is een normaal onderdeel van het leven. We zijn allemaal uniek en hebben onze eigen voorkeuren, verlangens en prioriteiten. Bovendien maken we soms fouten. Dit kan leiden tot meningsverschillen, ruzies en zelfs ruzies. Gelukkig kunnen we onze leerlingen leren om te gaan met conflicten. Het is een vaardigheid die in de loop van de tijd kan worden opgebouwd door oefening en instructie. Als je het beu bent om scheidsrechter te spelen, dan is het tijd om je leerlingen deze 3 stappen voor het oplossen van conflicten te leren. De 3 stappen zullen hen in staat stellen om zelf problemen op te lossen en hen te helpen hun vaardigheden en vertrouwen op te bouwen. De stappen zijn: Kalmeer, communiceer duidelijk en kies een oplossing. Hieronder vindt u meer over elke stap, evenals ideeën voor activiteite

9 tips om vriendelijk om te gaan met nieuwe leerkrachten.

Iedere geroutineerde leerkracht weet precies hoe het is om een starter te zijn. We hebben allemaal in die positie gezeten. De kans is groot dat je je iemand herinnert uit dat eerste jaar die je liet zien dat ze om je gaven. Iemand die de tijd nam om op te merken dat je overspoeld, overbelast, gepassioneerd en opgewonden maar ook echt uitgeput was. Het bereiken van een nieuwe leraar kan de loop van hun carrière veranderen. Hier zijn negen eenvoudige ideeën om nieuwe leraren te helpen. 1. Ga op lunchafspraak. Nodig nieuwe collega’s regelmatig uit om te lunchen. Vraag wat hen bezighoudt, luister, glimlach en steun hun ideeën. Soms hebben nieuwe leraren niet zozeer advies nodig als wel iemand die luistert en zegt dat ze goed werk leveren. Een nieuwe leraar uitnodigen voor een eenvoudige lunchafspraak is gewoon het leukste wat je voor ze kunt doen. 2. Pak wat koffie. De plaats voor het koffieapparaat is een hele goede plaats om een gesprek aan te knopen met die nieuwe leerkracht. Stop even